De Kerk van Peize – Oecumenische Gemeente kent een eeuwenlange traditie als enige dorpskerk in het voorheen agrarische dorp. De wortels van de kerk liggen in de Hervormde Kerk. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw transformeerde de gemeente tot een Oecumenische Gemeente, een identiteit die nog steeds belangrijk is voor de leden.
Jarenlang was de kerkelijke gemeenschap een vitale en rijke bron van inspiratie voor haar gemeenteleden. De toenemende secularisatie en ontkerkelijking is ook de dorpskerk van Peize niet voorbij gegaan. En met het vertrek van de laatste predikant (2022) heeft de gemeente een pas op de plaats gemaakt om te kunnen doordenken ‘Hoe verder?’’
Na de breed afgenomen enquête ‘Nieuw Kerkelijk Peil’ is er een toekomstverkenning gedaan. Dit laatste behelsde een aantal groeps- en individuele gesprekken met meer en minder betrokken kerkleden en omringende kerkelijke gemeenten.
Op basis van de conclusie en aanbevelingen1 heeft de Gemeente besloten een proces van revitalisatie in gang te zetten. De eerste stap daartoe is het beroepen van een predikant. Dit besluit is ingegeven vanuit de overtuiging dat ook in de moderne geseculariseerde samenleving de kerk met haar Verhaal iets te bieden heeft.
Visie
De Kerk van Peize wil een gastvrije oecumenische geloofsgemeenschap zijn, een bron van hoop midden in de samenleving. Dit wordt vertaald in de volgende ambities:
• Betekenisvol zijn voor actieve leden en de bredere gemeenschap.
• Openstaan voor mensen van diverse achtergronden en geloofs-overtuigingen.
• Verbinding en hoop bieden in een maatschappij die voor grote uitdagingen staat.
Missie
De missie richt zich op:
• Zingeving en geloof betekenis geven binnen en buiten de kerk.
• Een balans vinden tussen traditionele en eigentijdse vormen van kerk-zijn.
• Geloofsinhoud verbinden met maatschappelijke relevantie, gericht op het welzijn van het dorp en haar inwoners.
Aantal leden
De kerk telt 401 leden.
Gemiddelde leeftijd
De gemiddelde leeftijd van de leden is 64 jaar. Het aantrekken van jongere generaties vormt een uitdaging.
Zondagse vieringen
Liturgie en schriftuitleg spelen een belangrijke rol voor de gemeenteleden, met de nadruk op rust en inhoud. Alternatieve vieringen, zoals de recente “Messy Church”, of Preek van de leek door cabaretier Jan Beuving, of een dienst met verhalen-verteller Pauline Seebregts, kregen positieve reacties. De maandelijkse Tafelviering wordt als essentieel ervaren. Een groep gastvoorgangers heeft er jarenlang mede voor gezorgd dat er iedere zondag een dienst gehouden is. Af en toe verzorgen gemeenteleden een dienst.
Geloofsidentiteit
Het merendeel van de actieve leden noemt zich oecumenisch of vrijzinnig. Het onderlinge geloofsgesprek is echter in de afgelopen decennia wat stil gevallen. Dit blijkt uit het feit dat de gemeente moeite heeft met het expliciet verwoorden van haar geloofsidentiteit. Hier ligt een belangrijke uitdaging voor de toekomst.
Samenwerking
In 2025 worden de mogelijkheden verkend om met behoud van de eigen identiteit samen te werken met kerken in de regio.
Muziek in de kerk
De kerk beschikt over het oudste orgel van Drenthe en heeft een enthousiaste kerkmusicus, evenals invalorganisten die ook gebruikmaken van de concertvleugel en het koororgel. Kwalitatief goede muziek speelt een belangrijke rol in de vieringen. De Stichting Schnitgerorgel Peize (SSP) ontfermt zich over het hoofdorgel.
Financiën
Hoewel de financiële draagkracht afneemt, zijn de reserves voldoende. Het kerkgebouw werd in 2020-2021 intern gerenoveerd en is goed onderhouden, mede dankzij de Stichting Steun Onderhoud Dorpskerk Peize (SSODP). Het gebouw wordt regelmatig verhuurd voor culturele activiteiten.
Bestuur
De kerkenraad telt zes leden, waarvan een aantal al jarenlang deze taak uitoefenen Vernieuwing en versterking zijn gewenst.
Het dorp Peize in de gemeente Noordenveld
Peize ligt 12 km ten zuiden van Groningen, 35 oosten van Drachten (A7) en 20 km ten noorden van Assen (A28). Het nabijgelegen Roden (hoofdplaats van de gemeente Noordenveld) ligt op 5 km afstand. In de 16e tot 19e eeuw was de hopteelt erg belangrijk. Sinds de laatste decennia van de 20e eeuw is het voornamelijk een forensendorp met veel “import”.
Voorzieningen in het dorp Peize
• Onderwijs: twee openbare basisscholen, waarvan één volgens het Dalton-plan.
• Openbaar vervoer: lijn 4 en 109 van Qbuzz bedienen de omgeving naar Groningen en Assen.
• Cultuur: divers aanbod van klassieke en populaire muziekconcerten, kunstenaars, een gevarieerde lespraktijk van muziekdocenten.
• Sport: moderne sportfaciliteiten, waaronder een buitenzwembad en sporthal.
• Winkels en medische voorzieningen: een divers aanbod waaronder supermarkt, bakker, cafés, kappers, fietsenwinkel, bloemist, dierenartspraktijk, huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek.
Meer informatie is te vinden op
www.ditispeize.nl